Η σχέση του κρασιού με το φιλί

by Oenognosia

Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προσδιοριστεί πότε και πώς προέκυψε η συνήθεια του φιλιού, καθώς υπάρχουν άφθονα στοιχεία για να διασφαλιστεί ότι είναι μια πρακτική σχεδόν τόσο παλιά όσο και η ίδια η ανθρωπότητα.

Το έθιμο του φιλιού όμως στο στόμα είχε την επέκτασή του στον κόσμο χάρη σε ένα συγκεκριμένο μέτρο που επιβλήθηκε γύρω στο 740 π.Χ., στην Ευρώπη.

Ο Πλούταρχος σε έργα του αποκαλύπτει ότι εκείνη την εποχή, ο Ρωμύλος, ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της μοναρχίας της Ρώμης, υπαγόρευσε και καθιέρωσε διάφορους νόμους κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η οποία διήρκεσε από το 753 έως το 716 π.Χ.

Ένας συγκεκριμένος νόμος ο οποίος εκτός από τα έργα του Πλούταρχου, αναφέρεται και στα έργα των Πρεσβύτερων Κάτων και Πλίνιου, ήταν ότι, οι γυναίκες καλούνταν να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ και τους απαγορεύτηκε αυστηρά να πίνουν αγνό κρασί, που τα χρόνια εκείνα ονομαζόταν temetum. Σκοπός αυτού του νόμου ήταν να βοηθήσει να διατηρηθεί σε όλες οι γυναίκες μια τέλεια και σεμνή συμπεριφορά. Αν κάποια γυναίκα παραβίαζε τον κανόνα, η τιμωρία της ήταν τόσο σοβαρή όσο αυτή των μοιχών και των πόρνων.

Οι 3 αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν ότι για να εντοπίσει εάν κάποια γυναίκα είχε παραβιάσει το νόμο, ο σύζυγός της έπρεπε να πλησιάσει το πρόσωπό της και να νιώσει την ανάσα της. Μετά από αυτό ένας ισχυρότερος νόμος απαιτούσε από τους άνδρες να αγγίζουν τα χείλη τους με τα δικά της συζύγου τους για να βεβαιωθούν ότι δεν είχε καταναλώσει καθόλου κρασί. Και οι πιο αυστηροί σύζυγοι έβαζαν τη γλώσσα τους στο στόμα της συζύγου τους.

Όταν τα ζευγάρια άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο παθιασμένο και ευχάριστο ήταν το μέτρο, το υιοθέτησαν ως εκδήλωση αγάπης.

You may also like